salam...
Harini x tau nak share apa.hehehe..mcm biasa bekerja di hari ahad...wahhh3..x bosan ke? xdak la..dh jd rutin dan tugas berkhidmat utk NSTP dan negara..wahahahaa..
Tapi semalam saya off tetiba rajin nak try buat char kuetiaw...:p
Nak dijadikan cerita, char kuetiaw tu jadik tp kuah dia plak kering sgt..ngeh3..
So, selepas membeli udang dan bahan-bahan di Kuala Perlis, saya balik buat char kuetiaw..
First, saya panaskan sedikit minyak dan tumis bawang putih+merah yang dutumbuk guna lesung batu..
Then, masukkan cili kisar sket+gula sikit dan sos char kutiaw yang boleh didapati di pasaraya2 terdekat anda k..
Pastu masukkan air rebusan udang..ohya, sebelum tu rebus dlu udang besar dalam periuk dan air rebusan tu diambil..
Air rebusan tu ikut kita la nak berkuah banyak mana..dan kalau nak sedap lagi msa menumis tu masukkan kerang sama tapi sebab kerang xdak, maka skip je larr...guna apa yang ada..
Then, agak naik bau masukkan secekak kuetiaw,daun kucai, lada sulah, dan taugeh..
Last pecahkan telur dan tutup api..pastu kacau2..siap!!!
btw, walaupun yg saya buat tu terkering,tapi percubaan saya goreng char kuetiaw tu dipuji oleh family...kira ok lah tu kan..:) hahahaha..
selamat menjamu selera...^_^
No comments:
Post a Comment